Transfer naar Phnom Penh
Door: Gerben & Eveline
Blijf op de hoogte en volg Eveline & Gerben
25 November 2014 | Cambodja, Phnom-Penh
Dit was alweer onze laatste nacht in het noorden van Cambodja. Na het ontbijt zouden we opgehaald worden met een minivan op weg naar Phnom Penh. Om 8 uur zagen we niemand, om kwart over 8 ook niet... Uiteindelijk vertrokken we om half 9. De chauffeur reed twee straten, stapte uit, gaf wat geld aan iemand anders, er stapten twee personen in en we gingen verder... Aha, dus zo gaat dat in Cambodja. Onderweg hebben we onze passagier (opa) vervangen voor iemand anders (meisje). Halverwege pikten we nog een tweede persoon op (meisje). Voor Phnom Penh stapten beide meisjes weer uit. We bleven over met onze (hopelijk...) net 18-jarige Cambodjaanse jongen, die geen enkel wordt Engels sprak. Toen we om een uur of 10 eerder die dag stopten, heeft hij met gebaren duidelijk gemaakt dat we daar gingen eten. Zullen we wel bij ons hotel uit komen? Hij belde in ieder geval continue, hopelijk om te vragen waar hij naar toe moest. Toen we bijna bij het hotel waren, ging hij toch maar eens de weg vragen. Een vriendelijke Cambodjaanse tuk-tuk-bestuurder die wél Engels sprak, heeft ons uiteindelijk de weg gewezen. Bij het hotel aan gekomen, werden we zeer vriendelijk ontvangen door het personeel met handdoekjes en een drankje. Zo hoort dat! Hoewel deze dag vooral lang en saai was, hebben we toch nog wel wat leuke items om met jullie te delen:
2 keer gewisseld van chauffeur
3 verschillende passagiers
1 keer aangehouden door politie
478 kilometer afgelegd
9 uur in de auto gezeten
328 telefoongesprekken (chauffeur)
1286 keer getoeterd (chauffeur)
4 keer gestopt om iets lokaals te kopen
8 keer bijna plat gereden
2 keer contact met reisorganisatie gehad
8 poppetjes nodig om onze koffer uit de minivan te krijgen
Dit laatste punt kunnen we toelichten. De minivan was vrij 'oud' en krakkemikkig. Toen onze koffers erin stonden, waren we vooral bang dat ze halverwege de rit eruit zouden vliegen. Zeker toen onze chauffeur besloot een consequente snelheid van 80 kilometer aan te houden; asfaltweg of zandweg, kuilen of geen kuilen, het maakte allemaal niet uit. Bij aankomst bleek dat het volstrekt onmogelijk was dat onze koffers zouden gaan vliegen; de achterklep was met geen mogelijkheid open te krijgen. Zo'n acht man hebben het geprobeerd, maar zonder resultaat. Uiteindelijk zijn onze koffers over de stoelen heen getild en via de zijdeur naar buiten gedaan...
En nu zijn we dus in Phnom Penh. We hebben hier een prachtig hotel (King Grand Boutique hotel). We hebben de mooiste kamer, met uitzicht op het Royal Palace en de Mekong. Daarnaast allerlei high tech snufjes, twee zwembaden en mooie zwanen op het bed. Super! Gelijk na aankomst zijn we nog even de stad in gelopen. Onze eerste indruk? Wat een grote, drukke, vieze, ongure en toeristische stad! Veel hoerententen (namen als "Pretty Woman", "Happy men", "Beautiful Women" en "Double D" zegt waarschijnljik genoeg), heel veel blanke toeristen (tevens veel ouderen), Westerse prijzen (3 dollar voor een glaasje cola ten opzichte van de 75 dollarcent in de rest van het land), veel tuk tuks, veel afval op straat en aardig wat zwervers die een of meerdere ledematen missen. Maar... de stad heeft zeker ook mooie dingen! We hebben nu al vluchtig wat pagoda's, herdenkingsbeelden en andere mooie gebouwen gezien en die zien er prachtig mooi uit! Morgen gaan we een city trip maken met een gids, dus dan gaan we alles van dichtbij bekijken.
Na een lekkere maaltijd bij "La Croisette" en een taartje als toetje bij een ander tentje, zijn we naar huis gegaan en op bed geploft. Nog even uitrusten voordat we morgen op pad gaan!